Erasmus
GİDEN ÖĞRENCİLER İÇİN ERASMUS ERASMUS NEDİR ?
ERASMUS programı Avrupa’da ki yükseköğretim kurumlarının birbirleriyle akademisyen ve öğrenci bazında işbirliği yapmalarını teşvik etmeye yönelik bir Avrupa Birliği programıdır.
NEDEN ERASMUS ?
-Mezun olmadan önce yurtdışı deneyimi kazanmak için
-İngilizcenizi pratik etmek için
-Farklı kültür, medeniyet ve ülkelerden insanlarla uluslar arası bir ortamda akademik bir yarıyıl geçirmek için
-Türkiye’yi ve Üniversitemizi yabancı bir üniversitede temsil etmek için
ERASMUS programına katılarak kişisel ve akademik geçmişinize farklılıklar katabilirsiniz.
ERASMUS’A KİMLER KATILABİLİR ?
ERASMUS değişim programından bölümümüz öğrencileri de, akademisyenleri de yararlanabilmektedir.
Öğrencilerimiz programdan Erasmus öğrenim hareketliliği ve staj hareketliliği olmak üzere iki farklı kapsamda yararlanabilmektedir.
Akademisyenler, Erasmus programından eğitim alma ve eğitim verme hareketliliği olmak üzere iki farklı kapsamda yararlanabilmektedir.
ERASMUS’A NASIL KATILABİLİRİM ?
ERASMUS programından faydalanabilmek için, Genel not ortalamanızın 2.20 ve üzerinde olması gerekmektedir. Ayrıca 2 yarıyıldan daha fazla yarıyıl kaybının bulunmaması şartı vardır.
Şartları sağlayan öğrenciler Çukurova Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulunda yapılacak olan dil sınavına girerler. İngilizce dil sınavı B2 seviye’de Avrupa Dil Portfolyosu normlarına göre yapılan dinleme, okuma, yazma ve konuşma bölümlerinden oluşan bir sınavdır.
Sınavda başarılı olan öğrenciler dış ilişkiler birimi tarafından ilan edilirler ve dil sınavı+genel not ortalamasına göre belirlenen puanlarına göre sıralanırlar.
Öğrenciler sıralamalarına ve hibe durumuna göre programdan hibeli ya da hibesiz olarak faydalanabilirler.
Öğrenci sayısı, öğrenci tercihi ve yapılan anlaşmaya göre öğrenciler programdan Güz Döneminde ya da Bahar Döneminde faydalanabilirler.
Öğrencinin programdan faydalanabilmesi için gideceği üniversiteden en az 30 ECTS’lik ders alması gereklidir. Seçilen dersler bölüm koordinatörümüz, karşı üniversite koordinatörü ve öğrenci işbirliği ile belirlenir. Dersler belirlendikten sonra Öğrenim Anlaşması imzalanır ve bölüm kurulunun kararına sunulur.
Sürecin tüm aşamaları ve ilerleyen aşamaları Dış İlişkiler Birimi ile devam ettirilir. ERASMUS sürecini daha ayrıntılı incelemek için: http://international.cu.edu.tr/tr/
ERASMUS’LA NEREYE GİDEBİLİRİM ?
Anlaşmalı olunan üniversiteler her sene yenilenmekte ya da değişmektedir. 2014-2021 akademik yılında Çukurova Üniversitesi Endüstri Mühendisliği öğrencileri
Polonya - Bialystok University of Technology - https://pb.edu.pl/en/
Romanya - University Politehnica of Bucharest - https://upb.ro/en/
Okullarında programdan yararlanmıştır. Öğrenciler kendi çabalarıyla ERASMUS kapsamında ki ülkelerin üniversiteleriyle iletişime geçerek, bölümümüzle anlaşma sağlanması için uygun zemini hazırlayabilirler. Eğer partner üniversite ve bölümümüz için uygunsa, öğrencilerin iletişime geçtiği bölümle yeni anlaşmalar yapılabilir.
Bu bağlamda, anlaşmaların hazırlanması için iletişime geçilmesi gereken kişi bölümümüz ERASMUS koordinatörü Doç.Dr.Oya Hacire YÜREĞİR’ dir.
ERASMUS’A NE ZAMAN GİDEBİLİRİM ?
1.sınıf öğrencileri ERASMUS programından yararlanamamaktadır. Programa başvurabilmeniz için en az 1 akademik döneme ait transkript sahibi olmanız gerekmektedir.
Programa en erken 1.sınıfın güz dönemini tamamladıktan sonra başvurabilirsiniz. Ağırlıklı olarak öğrencilerimiz 2. Sınıfta, 3. Sınıfta ve 4.sınıfın ilk döneminde ERASMUS programından yararlanmaktadır.
Yıllara Göre Bölümümüzün ERASMUS Öğrenci Sayıları
2011 yılından bu yana toplam 63 öğrencimiz Erasmus programı ile Almanya ve Polonya’daki anlaşmalı üniversitelerde eğitim almıştır. Erasmus programı ile gelen bir öğrenci bulunmaktadır. Aşağıda üniversitelere ve dönemlere göre öğrenci sayıları listelenmiştir.
ERASMUS ADAY ADAYI ÖĞRENCİLER İÇİN YOL HARİTASI için tıklayınız.
Daha detaylı bilgi için tıklayınız.