Laboratuvarlar ve Derslikler

       

BİLGİSAYAR UYGULAMALARI

Lisans öğrencilerinin endüstri mühendisliği uygulamalarında ihtiyaç duydukları yazılımların kullanımına yönelik bir laboratuvardır. Bu amaçla, WindowsNT ağına bağlı ve Internet erişimli bilgisayarlardan oluşan bir donanıma sahiptir. Laboratuvarda Bilgisayar Programlama (Pascal, Delphi v.b.) ve MSOffice yazılımları bulunmaktadır.

 

SİSTEM SİMÜLASYONU 

Üretim sistemlerinin simülasyonu ve tasarımı çalışmaları yürütülmektedir. Laboratuvarda bulunan simülasyon yazılımları arasında ARENA, Simio, Simple++, SLAM ve ProModel gösterilebilir.

 

ÜRETİM LOJİSTİĞİ VE YAZILIM GELİŞTİRME

Üretim yönetimi ve lojistik faaliyetlerinde gerekli yazılımların geliştirilmesi ve bu amaçla geliştirilen yazılımların öğretilmesi amacıyla kurulmuştur.Yazılım geliştirmede kullanılmak üzere yüksek hızlı Pentium kişisel bilgisayarlar ve Unix tabanlı Sun SPARC workstation bulunmaktadır. Laboratuvarda bulunan derleyiciler arasında FORTRAN, Pascal, C/C++, Java, Delphi, VisualBASIC ve veri tabanı yönetim programları (Oracle, SQL,MSAccess) sıralanabilir.

 

ERGONOMİ VE İŞ ETÜDÜ

Kuruluşlardaki çalışma yerlerinin verimlilik ve ergonomi ilkelerine göre tasarımını amaçlayan çalışmaların yürütüldüğü bir laboratuvardır. Bu laboratuvarda,  iş ölçümü setleri, metot etüdü deney setleri ve mikro hareket çalışmaları için video kamera çekim sistemi, gürültü ölçüm cihazı ve temel fizyolojik ölçümler seti bulunmaktadır.

 

KALİTE GÜVENCE VE SİSTEM GÜVENİLİRLİĞİ

İstatistiksel kalite kontrol, ISO 9000 Kalite Güvence Sistemleri  ve sistem güvenilirliği konuları için kullanılan  bir araştırma laboratuvardır. Laboratuvarda Statistica, SPSS, Minitab ve DesignExpert yazılımları kullanılmaktadır. 

 

SİSTEM OPTİMİZASYONU

Üretim sistemlerinin tasarımı, taktik ve stratejik karar vermede karşılaşılan optimizasyon problemlerinin araştırıldığı bir laboratuvardır. Kullanılan yazılımlar arasında  LINDO, LINGO, MPL, GINO ve OPL sıralanabilir.