Eğitim Amaç ve Çıktıları

Ç.Ü. Endüstri Mühendisliği Bölümü

Eğitim Amaçları

             Mezunlarımız ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarda profesyonel olarak:

1. Üretim ve hizmet sektörlerinde karşılaşılan karmaşık problemleri sistem yaklaşımı ile inceler, takım içerisinde görev alır, liderlik yapar, proje yönetir, finansal ve mali analiz yapar ve stratejik plan oluşturur, tasarım, planlama ve yönetim görevlerini alabilir.

2. Bilimsel araştırmalarda yer alabilir, akademik ve lisansüstü çalışmalar yapabilir, çalıştay, eğitim ve sertifika programları ve bağımsız çalışmalarla profesyonel gelişimlerine devam edebilir.

3. Ar-Ge ve inovasyon bilinciyle üretim veya hizmet işletmeleri kurabilir ve yeni iş sahaları oluşturarak endüstriyel gelişmeye katkı sağlayabilir.

4. Sürekli iyileştirme bilinci ile yaşam boyu öğrenmeyi ilke edinir, güncel ve çağdaş konuları takip ederek mesleki ve kişisel gelişimlerini devam ettirebilir.

5. Meslek etiği, çevresel sürdürülebilirlik ve sosyal sorumluluk bilincine sahip, etkin iletişim becerileri kazanmış, kendine güvenen ve çok disiplinli takımlara katkıda bulunabilir.

 

 

Ç.Ü. Endüstri Mühendisliği Bölümü

Program Çıktıları

Sıra

Yetkinlik Türü

Türkçe

1

Bilgi - Kuramsal, Olgusal

Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimine sahip olur; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilir.

2

Bilgi - Kuramsal, Olgusal

Karmaşık Endüstri Mühendisliği problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisini elde eder; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisine sahip olur.

3

Bilgi - Kuramsal, Olgusal

Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlayabilir; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulayabilir.

4

Bilgi - Kuramsal, Olgusal

Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirebilir, bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisine sahip olur.

5

Bilgi - Kuramsal, Olgusal

Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlayabilir, veri toplayabilir, sonuçları analiz edebilir ve yorumlama becerisine sahip olur.

6

Bilgi - Kuramsal, Olgusal

Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda veya bireysel olarak etkin biçimde çalışma becerisine sahip olur.

7

Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı

Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisine sahip olur.

8

Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı

Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincine sahip olur; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleyebilir ve kendini sürekli yenileme becerisine sahip olur.

9

Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği

Etik ilkelerine uygun davranır, mesleki ve etik sorumluluk bilinciyle mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi sahibi olur.

10

Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği

Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi sahibi olur; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık sahibi olur.

11

Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi sahibi olur ve mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalığa sahip olur.

12

Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği

Meslek hayatında etkili iletişimin gücünden faydalanabilir ve gelişmeleri doğru yorumlama becerisine sahip olur.

13

Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği

Makine, zaman, bilgi ve para içeren entegre sistemleri tasarlama, geliştirme, uygulama ve iyileştirme becerisine sahip olur.

14

Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği

Maliyet, çevre, sürdürülebilirlik, üretilebilirlik, etik, sağlık, güvenlik ve politik sorunlar gibi gerçekçi koşullar ve kısıtlar altında, modern tasarım, yöntemlerini uygulayarak, karmaşık ürün, süreç, iş, sistem tasarımı yapma, geliştirme, uygulama ve iyileştirme becerisine sahip olur.